logo-orthodents
071-516 16 08
Minder spoed? Stuur een bericht
Op zoek naar een tandarts? DeltaDents

De tandarts voor orthodontie plaatst naast de bekende beugels ook beugels aan de binnenkant van de tandboog en doorzichtige beugels!

De behandeling

De beugelbehandeling bestaat uit twee fasen. In de eerste, de actieve fase, worden de tanden en/of kaken gecorrigeerd door middel van het plaatsen van een beugel. Het doel daarvan is om de kaken, tanden en kiezen mooi in de rij en goed passend op elkaar te zetten. Dat kan met behulp van een vaste beugel die erop gericht is om de tanden zelf recht te zetten. Het kan ook met een losse beugel om de groei van de kaken bij te sturen. Vele combinaties zijn mogelijk.

Tijdens de behandeling wordt er regelmatig een beugelcontrole uitgevoerd. Op deze manier kunnen de vorderingen worden bijgehouden en waar nodig kan de beugel worden bijgesteld of aangepast.

In de tweede fase, ook wel retentiefase genoemd, wordt het bereikte resultaat zo goed mogelijk vastgehouden met een retentiebeugel. Na de behandeling kunnen tanden nog verschuiven; dit gebeurt ook bij mensen die nooit een beugel hebben gedragen. Uw tandarts voor orthodontie zal u informeren hoe ongewenste verschuivingen zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Waarom orthodontie?

U gaat naar een tandarts voor orthodontie wanneer uw tanden ver naar voren of scheef staan, u te weinig of juist te veel ruimte in uw gebit hebt of wanneer uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach worden als eerste reden voor een bezoek aan een ortho genoemd.

Maar het is minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven! Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken tot een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd naar de ortho?

In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode echter tussen de negen en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen.

support